Nieuwsflits Maart 2021

De toekomst in bedrijfsbegeleiding 

Ons dagelijks werk als dierenarts bestaat al lang niet meer uit alleen zieke dieren en verlossingen. De tijden dat er drie keizersnedes, twee melkziekte infusen  en een verlossing op één nacht werden volbracht liggen (gelukkig) al een hele poos achter ons. Preventieve werkzaamheden vullen tegenwoordig meer dan de helft van de dagen. Kalfjes onthoornen en vruchtbaarheidsbegeleiding zijn hier een bekend voorbeeld van. Sinds kort is hier een volledig nieuwe dimensie aan toegevoegd: Vetwerk


Vetwerk is een programma dat tijdens vruchtbaarheidsbegeleiding koppelt met uw managementprogramma, data van de melkcontrole en de leveranties vanuit de melkfabriek. Met behulp van de vetwerk app is alle relevante informatie per koe direct beschikbaar en kunnen koe gegevens in de stal meteen digitaal worden ingevoerd. Wélke gegevens verschilt per bedrijf: ligt de focus op productie dan wordt er naast drachtig en niet tochtig ook gekeken naar de mestvertering, pensscore en MPR. Is het streven het verbeteren van de vruchtbaarheid (bijv. minder cystes op de eierstokken, witvuilen of een kortere TKT) dan is de status van eierstokken, baarmoeder en body conditie score juist iets wat meer aandacht vergt.  Data die tijdens de bedrijfsbegeleiding zijn ingevoerd kunnen door middel van een bezoekrapport meteen na afloop aan de keukentafel besproken worden. Op deze manier verlopen de bedrijfsbezoeken gestructureerd en worden de (middel-) lange termijn doelstellingen niet uit het oog verloren!  


Stickers bij melkmonsterbuisjes

Afgelopen maanden hebben we veel melkmonsters van jullie mogen ontvangen. Daar zijn we blij mee!

Daarbij hebben we gemerkt dat het soms lastig is om alle informatie over de koe op dat kleine buisje te krijgen. We hebben hier wat op bedacht. Bij de melkmonsterbuisjes doen we nu niet alleen de alcoholdoekjes, maar ook onderstaande stickers. Hierop kan precies worden aangegeven om wat voor type melkmonster het gaat. Deze informatie is nodig om een zo goed mogelijk advies bij het melkmonster te kunnen geven, zodat de koe zo snel mogelijk weer opknapt. Alvast bedankt voor het invullen!


Bedankt!!Marlijn, Rick en Jesse zijn afgelopen maanden overspoelt met kaartjes, tekeningen en andere cadeautjes. In deze tijden waar kraambezoek beperkt is was het hartverwarmend om elke dag weer een volle brievenbus aan te treffen. 

Met vriendelijke groet,

Karin van Heuven-van Kats, Elske van der Mik, Rick Kempener, Sjoerd Malda en Anne-Miek Timmermans.

Dierenkliniek Deventer
Smeenkhof 12
7429 AX Deventer

Tel. 0570-657000
www.dierenkliniek-deventer.nl