Nieuwsflits Januari 2021

Hierbij onze nieuwsflits van januari, met nieuws over wormen bij melkkoeien, de wachttijd van dinolytic en ergernis nummer 1 bij vruchtbaarheid: de cysteuze koe.

Uitslag Tankmelkonderzoek wormen

Afgelopen najaar hebben we weer monsters verzameld voor het  gratis tankmelkonderzoek tegen maagdarmwormen. U heeft een paar weken geleden van ons de uitslag per mail gekregen en deze is ook beschikbaar in uw klantportaal. (Heeft u nog geen toegang tot het klantportaal of heeft u hierover vragen: neem dan contact met ons op.) Afgelopen jaar is er sprake geweest van een lagere besmetting met maagdarmwormen op de weides. 
 

 
Geen enkel bedrijf zat dit jaar in de rode zone (>0,75). Er waren ook minder bedrijven in de oranje zone (> 0,5 en < 0,7): 7 van de 49 bedrijven (14%) (2019:12bedrijven (25%)). Waarschijnlijk heeft het droge weer hier een rol in gespeeld. Maar ook door een betere beweidingsstrategie, of door het behandelen van de koppels met een hoge besmetting zorg je voor een lagere besmettingsdruk het jaar erop .


 
Bedrijven die in de oranje zone zitten, hebben het advies gekregen om alle vaarzen te ontwormen met Eprinex. Wanneer uw bedrijf in de rode zone had gezeten, was het advies om de gehele koppel te ontwormen, dus te behandelen met Eprinex pour-on. (Wist u dat dit middel ook zeer effectief is tegen staartschurft?) 
 

Wachttijd Dinolytic gewijzigd

Per 15 januari 2021 is de wachttijd vlees van Dinolytic gewijzigd van 0 dagen naar 2 dagen. Wij verwachten dat de gevolgen hiervan zeer beperkt zijn: als er een koe tochtig wordt gespoten, zal deze zeer zelden binnen 2 dagen naar de slacht worden afgevoerd. Gelukkig is de wachttijd op de melk 0 dagen gebleven. 


Heeft u ook meer cysteuze koeien?

Al 2 jaar achter elkaar constateren wij in de maanden na een warme zomer dat er meer koeien een verstoring van de hormonale balans laten zien. Dit kan leiden tot een cyste op de eierstok. Koeien met een cyste hebben of een onregelmatige cyclus (niet om de 21 dagen tochtig), zijn continue en overdreven tochtig (“bruls”) of worden helemaal niet tochtig (soms na 1x normaal tochtig te zijn geweest).  Eigenlijk is een cyste niets anders dan een gewoon eitje op de eierstok die had moeten springen bij tocht (ovuleren), maar dit niet heeft gedaan en is doorgegroeid. Op onze scanner kunnen we dit zien en de grootte van de cyste meten. 
 

Hierboven ziet u afbeeldingen van cystes: links zoals we die op onze scanner kunnen zien. Vaak komt er ook meer dan 1 cyste voor op een eierstok. Rechts zoals het er in de koe uitziet met een liniaal erbij (cystes kunnen 2,5 tot wel 10 cm groot worden)

Het is dus belangrijk om uw koeien te laten scannen om tijdige behandeling van deze cystes te laten plaatsvinden. Laat alle koeien scannen die onregelmatig (en te vaak) tochtig zijn en ook alle koeien die 60 dagen na afkalven nog niet tochtig zijn geweest. Ook is het belangrijk om geïnsemineerde koeien binnen 8 weken na inseminatie op dracht te laten scannen. Zo kan er een tijdige diagnose worden gesteld en dus een succesvolle behandeling plaatsvinden.  

Er is een relatie tussen een negatieve energiebalans voorafgaand aan het opstarten van de lactatie en het ontstaan van cystes. Met name droge koeien nemen flink minder voer op gedurende de hete zomermaanden. De transitie van droogstand naar lactatie is dus een risico-periode voor het ontstaan van cystes enkele weken later. Wilt u uw koeien laten scannen door ons? Neem dan contact op voor een afspraak. 

Met vriendelijke groeten:
Rick Kempener, Sjoerd Malda, Karin van Heuven van Kats, Anne-Miek Timmermans, Elske van der Mik en Rieneke Brinkman

Dierenkliniek Deventer
Smeenkhof 12
7429 AX Deventer

Tel. 0570-657000
www.dierenkliniek-deventer.nl