Nieuwsflits juli

Klantportaal

Zoals u hebt gemerkt, zijn we nu bijna 2 maanden aan het werk met ons nieuwe administratiesysteem “Animana”. U ontvangt geen papieren meer, maar krijgt de visitebrieven en logboeken in uw mailbox. U hoeft deze mailtjes niet allemaal uit te printen, want op het klantportaal kunt u te allen tijde deze formulieren weer opzoeken en inzichtelijk krijgen. Handig als de controleur van Qlip ergens naar vraagt! Ook staan op dit portaal uw 1-op-1 overeenkomst met ons, uw bedrijfsbehandelplan, het ingevulde KoeKompas en KoeAlert-formulier. Als u nog geen toegang heeft gekregen tot uw klantportaal: neem dan even contact met ons op (via spreekuur, mail of app). Wij activeren dan uw portaal en u krijgt dan een mailtje met een link naar dit klantportaal. (dit mailtje is afkomstig van animana.com en niet van de praktijk). Deze link is 24 uur geldig, dus klik hier meteen even op en maak een persoonlijk wachtwoord aan. Doe dit niet met de browser Explorer of Firefox, maar gebruik bijvoorbeeld Google Chrome. Hierna kunt u voortaan naar de website: https://portal.animana.com (maak deze aan als favoriet en noem deze bijvoorbeeld “dierenarts”). Veel plezier met uw klantportaal

Wormen

Net als in 2019 bieden wij ook dit jaar gratis onderzoek aan van uw tankmelk. Hiermee kunnen we de gezondheidsstatus van uw veestapel wat betreft wormen controleren.Steeds meer koeien gaan naar buiten. Weidepremies en duurzaamheidspunten stimuleren dit ook. Dat grazers gras eten, behoeft geen uitleg. Maar wat staat er nog meer op het menu van de grazende koe? Hoeveel wormeneitjes of –larfjes eet de koe op? En wat voor effect heeft dat op de gezondheid van een koe? De schade wordt vanzelf zichtbaar bij een grote besmetting. Maar liever nog laat je het niet zover komen. Dat wormen voor diarree, groeivertraging en zieke kalveren kunnen zorgen, weten we allemaal. Minder bekend is dat bij volwassen koeien een wormbesmetting verantwoordelijk kan zijn voor verlies van melkgift en daling van de vruchtbaarheid. Normaliter bouwt jongvee weerstand op in de weide en zijn ze daardoor beschermd als melkkoe. Veel bedrijven houden tegenwoordig hun jongvee binnen en dit betekent dus dat vaarzen zonder weerstand bij weidegang toch een probleem kunnen hebben met wormen.

Deze koeien hebben weinig weerstand tegen wormen. Kortom: uw koeien zouden dus best kunnen lijden aan een wormbesmetting (die niet zichtbaar is) en dat kost u geld en melk. Terwijl er een hele effectieve en makkelijke behandeling (pour-on) is zonder wachttijd op de melk. Meten is weten en dat geldt ook voor worm besmettingen. Om de graad van besmetting van maagdarmwormen onder het melkgevend vee te testen bieden we dus een gratis onderzoek aan van de tankmelk. U kunt de melk (hoeft niet steriel) op de praktijk langsbrengen (gewoon in melkbuisje of potje) of meegeven aan ons als we op uw bedrijf. Uiterlijk voor eind oktober willen we graag uw tankmelkmonster op onze praktijk ontvangen hebben.


Met vriendelijke groeten,
Team Landbouwhuisdieren Dierenkliniek Deventer:

Rick Kempener, Sjoerd Malda, Elske van der Mik, Karin van Heuven-van Kats en Rieneke Brinkman

Dierenkliniek Deventer
Smeenkhof 12
7429 AX Deventer

Tel. 0570-657000
www.dierenkliniek-deventer.nl