Nieuwsflits juni 2020

Bacteriologisch onderzoek melk

Vanaf 1 juni 2020 bieden wij als praktijk aan om uw melkmonster(s) te onderzoeken.
 
Waarom bacteriologisch onderzoek van melk?
Het is belangrijk om te weten welke kiemen mastitis of een verhoogd celgetal veroorzaken op uw bedrijf. Er kan zo onderscheid gemaakt worden in koegebonden kiemen en omgevingskiemen. Er kan gericht behandeld worden en passende preventieve maatregelen genomen worden. Ook kunnen we de inzet van eventueel noodzakelijke 2e keuze middelen (zoals Avuloxil) verantwoorden.

 Wat bieden wij u 

  • Snelle uitslag: Indien het melkmonster voor 15 uur wordt ingeleverd, wordt het dezelfde dag nog onderzocht. Deeluitslag volgt dan al na een dag en volledige uitslag in de meeste gevallen na 48 uur. 
  • Onderzoek en uitslag op maat. We onderzoeken hetgeen u wil weten. Alleen celgetal, of onderzoek naar klebsiella, geen probleem. Ook de uitslag is op maat voor u, u krijgt te horen met welk middel er behandeld moet gaan worden. 
  • Dossiervorming. Jaarlijks krijgt u een overzicht van alle melkmonsters waarmee de uiergezondheid op uw bedrijf in kaart wordt gebracht. 
  • Geen inschrijfkosten, u betaalt alleen voor het onderzoek!

Celgetalbepaling                  € 3,50 (4 voor € 12,-)*   
Bacteriologisch onderzoek   € 12,55
Antibiogram                          € 25,60

*Is het onduidelijk welk kwartier een hoog celgetal veroorzaakt. Lever dan 4 monsters in en wij bepalen voor €12,00 welk kwartier verder onderzocht dient te worden. 

Hoe werkt het?

Melkmonsters worden bij de balie aan de Smeenkhof in ontvangst genomen. De assistente zal u vragen onderstaande informatie in te vullen. U krijgt  de uitslag zodra deze bekend is per mail. 

 

Als introductie-actie bieden wij u aan 1 melkmonster gratis te onderzoeken in de maanden juli en augustus.
 

Met vriendelijke groet,

Karin van Heuven-van Kats, Elske van der Mik, Rick Kempener en Sjoerd Malda.

Dierenkliniek Deventer
Smeenkhof 12
7429 AX Deventer

Tel. 0570-657000
www.dierenkliniek-deventer.nl