Kerstflits

Wij wensen alle veehouders en hun familie hele fijne feestdagen toe en een fantastische en gezond 2020.


Wormen bij melkvee

Dat wormen voor groeivertraging en zieke kalveren kunnen zorgen, weten we allemaal. Dat wormbesmettingen ook verantwoordelijk zijn voor verlies van melkgift is minder bekend. En dat terwijl dit toch redelijk veel voorkomt. Het is de koeien echter niet meteen aan te zien dat ze een wormbesmetting hebben, maar kan intussen wel zorgen voor een verminderde melkgift en mogelijk verminderde vruchtbaarheid. Meten is weten en dat geldt ook voor wormbesmettingen. Daarom hebben we in afgelopen najaar gratis tankmelkonderzoek beschikbaar gesteld voor al onze melkveehouders. Uit dit tankmelkonderzoek komt een ODR-waarde (ODR = Optical Density Ratio, de dichtheid van de antistoffen, waarmee de zwaarte van de besmetting kan worden bepaald). Vanaf een waarde van 0,6 kunnen we, voor maagdarmwormen, is er sprake van een productiedaling door deze wormbesmetting. Dan geldt verder, hoe hoger de uitslag, hoe hoger de productieverliezen. Hieronder in de grafiek ziet u de uitslagen van alle monsters. De rode bedrijven hebben van ons het advies gekregen om alle melkkoeien te ontwormen. De oranje bedrijven zijn geadviseerd alleen de jonge dieren te ontwormen (vaarzen). 


Vooraankondiging workshop drinkbakcheck

Biofilms, poreuze leidingen, waterbaklengte en bacteriologische verontreiniging. Drinkwater staat de laatste maanden in de belangstelling en steeds vaker krijgen wij hier vragen over. Maar wat is nu feit of fabel?
 
Tijdens de workshop wordt in samenwerking met de Gezondheidsdienst voor Dieren de nieuwste informatie gedeeld over drinkwater. Dit gaan we doen naar aanleiding van de laatste onderzoeken omtrent dit onderwerp maar ook het drinkwater van uw eigen bedrijf zal onderzocht en geanalyseerd worden.

Investering: 75 euro (inclusief drinkbakcheck t.w.v. € 64,70)
Datum volgt in de volgende nieuwsflits. 
 

Ondertekenen Koekompas-rapportage

Bij bijna alle veehouders hebben we afgelopen maanden een Koekompas uitgevoerd en een rapportage hiervan staat op de website van het Zuivelplatform. Deze rapportage dient u nog wel digitaal te ondertekenen.

Ga hiervoor via de bekende weg naar de Melkweb-website, kies voor externe links en dan koekompas. Klik uw ingevulde rapportage aan: scroll naar beneden en klik op digitaal ondertekenen.
 

Met vriendelijke groet,

Karin van Heuven-van Kats, Elske van der Mik, Rick Kempener en Sjoerd Malda.