Veehoudersavond 2019 – dinsdag 19 maart 20:00u Boode

Over een week is het alweer zover, de jaarlijkse Veehoudersinformatie avond!

Na het grote succes van de jonge boeren avond is er nu dus weer een avond voor het grote publiek. In 2017 en 2018 hebben veel van jullie afscheid moeten nemen van koeien. Aangezien deze dieren meestal nog niet aan het einde van hun carrière waren, verkeerden ze in goede conditie, en waren er andere reden om afscheid te nemen zoals bijvoorbeeld celgetal. Een groot deel van deze koeien is naar het slachthuis gegaan, en een aantal van jullie kregen daags daarna slecht bericht: koe is (deels) afgekeurd. Hoe kan het dat een op het oog gezonde koe (deels) afgekeurd wordt? Een abces, bloeding of vieze baarmoeder spreekt voor zich. Maar een koe met vinnen? Dat is toch iets voor vissen??

We hebben dierenarts Pieter Jacobs als ervaringsdeskundige die komt vertellen over wat hij in de praktijk allemaal tegenkomt, en wat er allemaal bij komt kijken om dat lekkere stukje slow cooking sukade, malse biefstuk of grootmoeders gehaktballen te maken.

Daarnaast hebben we Wilma Steenveld van de Wageningen Universiteit weten te overtuigen om ons een stoomcursus bedrijfseconomie te geven op de boerderij. Dat zaken als mastitis, klauwproblemen of dode kalveren geld kosten spreekt voor zich. Maar hoe zit dat op het vruchtbaarheidsgebied? Wat zijn de effecten van een verlengde tussenkalftijd bijvoorbeeld? En hoe wordt dit beïnvloed door de invoer van de fosfaatrechten? Wilma is een ster met studenten, we weten volgende week of ze een groep oud(e) studenten/ervaringsdeskundigen ook wat wijzer heeft kunnen maken.

De afsluiting van de avond vindt plaats op de bekende plek in Boode: aan de bar. Graag drinken we met jullie een borrel op een bewogen 2018, en hopelijk een vruchtbaar 2019! 

Tot dinsdag 19 maart, 20.00u Boode Bathmen!
 

Controles op juiste inzet tweede keuze mastitis injectoren

Door de NVWA zijn wij gewezen op controles die worden uitgevoerd op het juiste gebruik van mastitis injectoren. Doel hiervan is om op basis van constateringen in het veld zoveel mogelijk ‘aan de voorkant’ bij te sturen in plaats van achteraf boetes uit te delen.

Zoals bekend is  voor de behandeling van subklinische mastitis en graad 1 mastitis  de eerste keus Orbenin Lactation. Zonder onderbouwing mag voor de behandeling van deze types uierontsteking niet worden afgeweken van het bedrijfsbehandelplan. Bedrijven die alleen Avuloxil of Ubrolexin gebruiken voor de behandeling van mastitis moeten dit onderbouwen met bacteriologisch onderzoek en gevoeligheidsbepalingen.  Met deze informatie kunnen we individuele koeien gericht behandelen of een bedrijfshistorie opbouwen.