Cursussen 2011 Dierenkliniek Deventer

Onderstaande studiemiddagen worden in 2011 georganiseerd door Dierenkliniek Deventer. Het doel van de studiemiddagen is het verhogen van het kennisniveau door middel van bedrijfsbezoeken en praktische tips. Dit wordt bereikt door in kleine groepjes (8-10 veehouders) op een bedrijf van een deelnemer van elkaar te leren.

De kosten van de verschillende cursussen zijn € 50.- per middag, bij 2 studiemiddagen dus € 100.- voor de gehele cursus. De studiemiddagen zullen waarschijnlijk zowel voor als na de zomerperiode gegeven worden.

Aanmelden kan telefonisch (0570-657000) of via de mail rtolboom@dierenkliniekdeventer.nl.

Cursus Jongvee-opfok

In deze praktische cursus wordt de opfok van (jonge) kalveren belicht. Onderwerpen die aan de orde komen zijn de biestverstrekking en het meten van de kwaliteit van de biest. Daarnaast wordt de overgang naar (kunst)melk besproken en hoeveel (kunst)melk er verstrekt moet worden. Ook de huisvesting en het klimaat waarin de kalveren worden opgefokt komt aan bod. Als laatst worden ziekteverwekkers besproken. De cursus wordt gegeven op een middag van 13.30 tot 16.30.

Cursus Salmonella

Deze cursus is opgezet door FrieslandCampina en de KNMvD (organisatie van dierenartsen). Melkveehouders van FrieslandCampina hebben hierover bericht ontvangen.

Sinds enige jaren wordt de melk in de tank enkele keren per jaar onderzocht op afweerstoffen tegen Salmonella. Bij 2x een ongunstige uitslag (met afweerstoffen) komt het bedrijf in niveau 2. Bij dit niveau wordt het verplicht de cursus Salmonella te volgen of zich aan te melden voor het GD-programma Salmonella onverdacht.

De cursus duurt 2 middagen (13.30-16.30) en zal gaan over de bacterie Salmonella, de ziekte, bestrijding en natuurlijk het meest belangrijk: de preventie. Door meer kennis te krijgen over het management rondom de Salmonella-problematiek worden preventieve maatregelen tegen andere ziekten (BVD, Paratbc) ook duidelijker.

Aanmelden moet via Q-lip. Voor de eerste 6000 deelnemers die zich voor 31 maart aanmelden in Nederland wordt een subsidie gegeven van €50.- door FrielandCampina. Na het volgen van de twee cursusmiddagen zal er een certificaat worden uitgereikt wat tevens een bewijs is van het volgen van de cursus.

Cursus verantwoord medicijngebruik

Deze cursus is ook opgezet door FrieslandCampina. Zij zullen u binnenkort over de mogelijkheid van het volgen van deze cursus inlichten. De stof die wordt behandeld is de volgende: de toedieningwijze van geneesmiddelen, naalden/spuiten, bewaren van medicijnen, behandelplannen, de resistentie-problematiek en verschillen tussen antibiotica.

De cursus duurt 2 middagen (13.30-16.30). Na het volgen van de twee cursusmiddagen zal er een certificaat worden uitgereikt wat tevens een bewijs is van het volgen van de cursus.