Nieuwsflits Januari

Mamyzin:

Vanaf 1 januari 2010 geldt er een nieuwe (verlengde) wachttijd voor het gebruik van Mamyzin: de wachttijd voor de melk is nu 4 dagen (ipv 3 dagen). Op de nieuwe verpakkingsdozen en op de stickers/logboek van de praktijk staat nu de juiste wachttijd.

Droogzetters:

De Orbenin dry cow-droogzetter was gedurende enkele maanden niet te leveren. Vanaf vorige week is deze droogzetter weer leverbaar. Nafpenzal daarentegen is nog niet te leveren (verwachting weer leverbaar in mei of juni): als vervanger hiervoor adviseren wij Orbenin (verpakking 15 koeien) of Supermastidol (verpakking 5 koeien). Voor hoogcelgetal-koeien adviseren wij nog steeds Orbenin Extra Dry Cow (verpakking 15 koeien).

Delvomast:

Ook deze mastitis-injector is niet te leveren voorlopig (verwachting weer leverbaar in mei of juni). Als vervanger kunt u Ubrolexin gebruiken. Deze injector bevat gelijksoortige antibiotica en hoeft ook maar 1 x per 24 uur toegediend te worden.

Schurft:

In de winter zien we vaak koeien met kale plekken rond de staart en deze koeien schuren soms tot bloedens toe de huid kapot tgv enorme jeuk. Deze huidaandoening wordt veroorzaakt door een mijt en is besmettelijk voor andere koeien (verspreiding kan met name plaatsvinden via de koeienborstel!). Ons advies is deze dieren te behandelen met een antischurftmiddel zoals bijvoorbeeld Eprinex pour on. Een eenmalige behandeling over de rug is voldoende en de wachttijd voor de melk is 0 dagen. Door een tijdige behandeling voorkomt u dat alle koeien aangetast worden.

Schimmel:

Ook bij een schimmelinfectie zien we kale plekken: echter meestal niet rond de staart, maar bij de ogen, kop en halsvlakte. Deze plekken zijn vaak rond en jeuken niet. Deze aandoening wordt heel verwarrend ook wel eens ringschurft of ringworm genoemd, maar heeft niets te maken met mijten of wormen, Het meest vervelende van deze infectie is dat de schimmel ook besmettelijk is voor mensen. Je krijgt er rode vlekken van op armen en soms gezicht en deze jeuken behoorlijk. Ga hiermee naar de huisarts! Schimmelinfecties kunnen gedurende jaren in de omgeving van het dier overleven dankzij sporevorming. Wanneer een rund eenmaal een infectie heeft doorgemaakt, zal dit dier niet opnieuw klachten krijgen, maar zodra er nieuwe (jonge) dieren in de stal komen, kan er opnieuw ziekte uitbreken. Om te voorkomen dat de gehele koppel onder de schimmel komt te zitten, kunt u een individueel aangetast dier behandelen met Imaverol (om de 4 dagen plekken wassen) gedurende 16 dagen (wachttijd melk 0 dagen). Verder is het ook mogelijk om de kalveren preventief te vaccineren met een entstof (2 injecties om de 10-14 dagen). Deze kalveren zijn dan hun gehele leven beschermd tegen een schimmel-infectie.