Fysiotherapie bij paarden

fysiotherapie paard

Fysiotherapie voor uw paard of pony? Een dierenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het bewegingsapparaat van het dier en dan met name in spieren,banden,pezen en gewrichten. Wanneer kan men een dierenfysiotherapeut inschakelen? Hiervoor zijn diverse redenen. Allereerst na een blessure. De fysiotherapeut kan het herstel begeleiden. Als het paard een blessure heeft,zit daar meestal een periode van trainingsrust aan vast. Soms zelfs volledige boxrust. Het gevolg hiervan is,dat de hoeveelheid spieren vermindert en banden/pezen worden minder sterk. Vaak wordt het paard ook wat “stijf”. Na deze periode van rust is het heel belangrijk,dat er met beleid weer gestart wordt met de training. Hierin kan een fysiotherapeut een grote rol spelen. Met aangepaste trainingsschema’s kan de conditie herstelt worden. Verder wordt er aandacht besteed aan souplesse en coördinatie.
Deze trainingen kunnen aan de longeerlijn zijn, maar ook onder het zadel.

Vervolgens kan fysiotherapie ook van belang zijn bij minder duidelijke klachten. Hierbij denk ik aan rijtechnische problemen, zoals het “scheef” zijn van een paard,niet in de goede stelling of buiging kunnen lopen, problemen met de goede galop, het strak houden van de rug, enz. Belangrijk bij dit alles is, dat het paard geen aanwijsbare klachten heeft, d.w.z. er zal eerst een volledig onderzoek gedaan moeten worden door de dierenarts. Dit onderzoek kan bestaan uit een klinisch onderzoek en een aanvullend onderzoek,bij dit laatste denk ik aan plaatselijke verdoving, röntgenfoto’s, bloedonderzoek, peesscan enz. De problemen bij het hedendaagse rijpaard zijn vaak gerelateerd aan het gebruik. De hoeveelheid rugklachten is in de laatste 20 jaar enorm toegenomen. De fysiotherapeut kan hier belangrijk werk verrichten,maar hou in de gaten,dat de ruiter zelf hier heel veel aan kan verbeteren door met beleid het paard te trainen. Voorkomen is altijd nog beter dan genezen

Het is goed om te bedenken,dat een klacht vaak voortkomt uit meerdere oorzaken. Samenwerking tussen de verschillende disciplines is een vereiste. Genoemd zijn al de dierenarts en de fysiotherapeut,verder in dit rijtje horen de hoefsmid, zadelmaker, tandarts, voerleverancier, instructeur ed.

Voor meer informatie over fysiotherapie bij paarden kunt u naar onderstaande website gaan. Met deze dierfysiotherapeut werken wij graag en prettig samen en verwijzen regelmatig paarden door naar Ellen Door.

www.dierfysio-menalda.nl