(Dwerg)geiten

Geiten zijn vrij makkelijk te houden, al breken ze vaak uit en is een goed hek of stroomdraad erg belangrijk. Ze vreten namelijk van alles (bloemen, de groentetuin, maar ook giftige planten zoals rododendron en taxus).

Geiten worden tot ongeveer 10 jaar oud. In het najaar worden de geitjes ritsig, wat betekent dat ze door de bok gedekt kunnen worden om in het voorjaar lammetjes te krijgen. Bokjes die in het voorjaar zijn geboren, kunnen in het najaar zelf al dekken. Wilt u niet steeds jonge geitjes, dan is een castratie van uw bokjes een goed idee. Met de castratie verdwijnt ook het typische bokkengedrag en de penetrante geur.

De klauwtjes moeten regelmatig bijgeknipt worden. als dit niet tijdig gebeurt kunnen ze kreupel worden. Geiten kunnen gemakkelijk een wormbesmetting oplopen, zeker als ze jaren in dezelfde wei staan en er regelmatig jongen worden geboren. Ook zien we bij deze dieren nogal eens schurft (jeuk en schilferige huid). Voor een specifiek advies over ontwormen, behandelen van een schurft infectie of voor het knippen van de klauwtjes kunt u contact met ons opnemen.

Geiten zijn zelden ziek, maar als ze ziek zijn is het meestal goed mis. Een zieke geit laat zijn oren hangen, eet vaak minder of niet en is sloom, soms zonderen ze zich ook af. Als de lichaamstemperatuur hoger is dan 39,5 graad is er ook sprake van koorts. En dus mogelijk een ontsteking, die behandeld moet worden.